De droom van Lud

Het verhaal van Lud is eigenlijk een metafoor voor de rafelrand Rotsoord. Ze woont al 40 jaar in de buurt (aan de Barnsteenlaan), komt al die tijd op Rotsoord en heeft het gebied zien veranderen. Als beeldhouwster kwam ze bij de bronsgieterij op Rotsoord, tegenover de watertoren (makerspace!). Nu is er geen enkele bronsgieterij in Utrecht meer over. Wellicht dat de komst van de HKU (beeldende kunst) op Rotsoord kansen biedt. Dat zou mooi zijn! Zo bleek Lud toch een droom te hebben die Dennis kon inblikken.\

Ook andere bedrijven op Rotsoord vond Lud handig, zoals de glashandel. Zo fungeerde Rotsoord vroeger als ontmoetingsplek met de bedrijvigheid als reden om er te komen. Maar: ‘er was in de buurt nooit een plek om koffie te drinken. Pas met de komst van de Vlaaierie op het Smaragdplein kon je koffie drinken. Nu ga ik vaak naar Klein Berlijn, daar komt van alles.’ Kennelijk is Klein Berlijn dus een laagdrempelige plek om binnen te stappen.

Het moet ook op Rotsoord niet te netjes worden en dat vinden meer mensen in de buurt volgens Lud. ‘Vroeger had je de stadsnomaden hier op Rotsoord, die zijn nu weg. Net als de Harley Davidsonclub. Moderne stadsnomade Jelte Glas, die met zijn tiny house een woonpionier is, haakt hier op in. Hoe blijft er in de stad plek voor alternatieve vormen van wonen?

Het verhaal van Lud is in feite een persoonlijk verhaal over de geschiedenis van Rotsoord. Verhalen kunnen een belangrijk bindend element zijn om ontmoeting tussen oud en jong te krijgen.

Het idee is ontstaan om een interview/podcast met Lud op te nemen, dat lijkt haar erg leuk. Ze wil graag betrokken zijn bij het vervolg.

1. Aanbeveling Rotsoord
Gebruik (persoonlijke) verhalen over de geschiedenis van Rotsoord voor ontmoeting en verbinding.
-Aanhaken Historische kring Tolsteeg-Hoograven
-Leren van ontmoetingsplekken als Klein Berlijn en DAAR.

2. Aanbeveling alle gebieden
Zoek/maak plekken waar een reden voor mensen is om er te komen: een restaurant in een verzorgingshuis (eten), een boekenleenkast (boeken), een bedrijf wat iets doet/maakt wat voor veel mensen in de buurt handig is, of waar je wat kunt drinken (zie verhaal over Rotsoord), of een combinatie hiervan. De ontmoeting is dan een afgeleide van de aanleiding om er naartoe te gaan. Maar het moet niet te geforceerd een ontmoetingsplek zijn, omdat we zo graag willen dat mensen elkaar ontmoeten. 
-> Een muziekje en een eigen drankje (warme appelsap) deden het goed in de VIPbus.
Annechien: "Er is niet veel nodig voor ontmoeting: een plek en een moment."
Bas, Jelte: "Begin gewoon! Niet te veel nadenken maar beginnen en kijken wat werkt."

3. Spelregel
Niet ten aanzien van ontmoeting, wel mooie afgeleide van dit gesprek: voor boten bestaat er een ‘schepencarrousel’: je mag dan voor een bepaalde maximale tijd (3 maanden) op een ligplaats liggen. Dennis maakt hier gebruik van met zijn boot. Zou dit principe niet toepasbaar gemaakt kunnen worden voor mobiele tiny houses? Als een soort van moderne stadsnomaden.

Hoe ging het verder? Dat vind je terug op de startpagina voor Stadsinitiatief Rotsoord. 

← terug naar homepage