Doe mee

De Witte Wolf wint Dikke Duim Nieuwjaarsborrel

Louke Martens, lid van De Witte Wolf-bewonersvereniging, ontving vrijdagmiddag 26 januari de Dikke Duim voor de leukste pitch op onze Nieuwjaarsborrel. Vanwege die prachtige Wolvenhuil. De prijs is uitgereikt door Utrechtse Ruimtemaker Roland Goetgeluk. Sessie Verder samen stadmaken 28 november 2017

Met samen stadmaken is de afgelopen vier jaar veel ervaring opgedaan en een nieuw stadsbestuur is in aankomst. Tijd dus om aan de hand van die ervaringen te kijken wat de volgende stappen moeten zijn om samen stadmaken verder te brengen. Zodat de stad en nieuwe initiatieven daarvan kunnen profiteren.

Op initiatief van de Utrechtse gemeenteraad en de Utrechtse Ruimtemakers organiseerden we een bijeenkomst op 28 november in De Stadstuin. Centrale vraag is hoe de rol van initiatiefnemers in het samen stadmaken is te versterken.

Dit deden we door in twee rondes te kijken naar initiatieven in verschillende stadia met alle spelers die erbij betrokken zijn: Oosterspoorbaan, Hof van Cartesius, de Stadskraan, Ringpark Dichterswijk, Smakkelaarsveld en een zonnepark op de geluidswal bij Veldhuizen.

Deze bijeenkomst bouwt voort op de expertsessie Stuur op maatschappelijke meerwaarde van 10 september 2015, ook een initiatief van de Utrechtse Ruimtemakers en de gemeenteraad.

Slimmer samen stadmaken, 8 lessen over zeggenschap, honoreren, organiseren en oogsten is het verslag van deze avond. Download de publicatie hier. 

TAAI

Met Het Huis Utrecht en het Utrechts Verbond organiseerden we 4 publieke werksessies over de taaiheid van het samen stad maken. De laatste editie was een Machtmeting, waarin de balans werd opgemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: wie wonnen er aan invloed in Utrecht de afgelopen vier jaar? 

Lees hier het verslag van de editie #4 van 22 november 2017: Wie heeft de macht, wie breekt de macht? 

Startbijeenkomst Stadsinitiatief 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 27 januari in LE:EN op Rotsoord trapten we het Stadsinitiatief af. 

Bekijk het fotoverslag op onze Facebookpagina

Download hier de publicatie, waarin je alles over het Stadsinitiatief kunt lezen en zien waar we op welke plekken mee aan de slag gaan. 

We maakten een samenvatting van de oogst van de startbijeenkomst, alvast bedoeld voor een bijeenkomst met ambtenaren en initiatiefnemers, bedoeld om motie 99 Samen stad maken, handen en voeten te geven.

Even voorstellen: stichtingsbestuur Stadsinitiatief

Als Utrechtse Ruimtemakers zijn we bezig met een initiatief om op vier plekken in de stad te experimenteren met andere manieren van stadmaken, samen met initiatiefnemers, bewoners, gemeente en bedrijven. We doen dit onder de werktitel Stadsinitiatief, het complete plan is hier te lezen.

Het opzetten van het plan deden we op eigen initiatief, om vaart te maken, willen we gebruik maken van gemeentefondsen die bedoeld zijn voor experimenten in gebiedsontwikkeling. Daartoe is oprichting van een stichting noodzakelijk, om de fondsen aan te vragen, te beheren en te verantwoorden.

De Stichting Stadsinitiatief is per 19 december 2016 een feit, met in het bestuur Jurgen van der Heijden, Jeroen Niemans en Marije van den Berg. Graag stellen wij onze bestuursleden aan jullie voor op deze pagina. 

30 oktober: Initiatievencafé Bewondernemer gezocht

In samenwerking met de gemeente en de KNHM organiseerden we tijdens de Culturele Zondag met als thema win-win een initiatievencafe in Het Huis. Je vindt hier het verslag.

Netwerken?

Van kennismaken tot bijkletsen, van vraag tot aanbod, van plannen smeden tot ervaringen uitwisselen, van drinken tot happen, en van pitches tot presi's: dit doen we regelmatig op verschillende locaties van Utrechtse Ruimtemakers. We communiceren hier de data en ook op onze Facebookpagina. Wees welkom!

← terug naar homepage